Last van schouder en bovenarm


In de herfstvakantie kreeg ik ontzettende last van mijn schouder en bovenarm. We zaten op Terschelling (ons lievelingseiland) en ik kon mijn arm niet eens meer optillen! Ik dacht nog dat het wel weer over zou gaan, maar het werd alleen maar erger. Mijn man stelde voor om naar de plaatselijke huisarts te gaan maar dat wuifde ik weg; op een eiland waar veel stoere mensen wonen, ga je niet naar de dokter met pijn in je arm! Eenmaal weer thuis bleven de klachten aanhouden en ik sprak erover met Anita. Ik ken haar via school waar we samen in de oudervereniging zitten. Ze stelde voor om mij een keer te behandelen. “ Baat het niet dan schaadt het niet ” dacht ik, en ik ging er naar toe.

Na een uitgebreid intakegesprek mocht ik op de bank gaan liggen. Ze begon te drukken op mijn rug, schouder, arm enz. volgens een bepaald patroon. De volgende afspraak zou over drie dagen zijn. Die avond kreeg ik ontzettende last van hoofdpijn! Goh wat een feest, ga ik voor pijn in mijn schouder, krijg ik er gratis hoofdpijn bij! Volgens Anita hoorde het er allemaal bij en zou het snel beter worden. Ik kan haar niets anders dan gelijk geven want het ging in de weken die volgden inderdaad steeds beter. Gelukkig was de hoofdpijn na een stuk of vier behandelingen verdwenen. Met mijn schouder ging het ook de goede kant op, ik kon er zelfs weer op liggen ( niet te lang maar toch)! Ik kreeg een boekje mee met informatie over BSR en Anita gaf me veel tips m.b.t. zithouding, lighouding, enz. Ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk al jarenlang verkeerd bezig was met tillen. Zware dingen sjouwen, ik deed het met gemak, ik was immers sterk! Waar anderen een podiumdeel met twee personen droegen, kon ik het makkelijk in mijn eentje! Zakken potgrond, zware tegels, ik draaide mijn hand er niet voor om. Ook op de sportschool ging ik lekker door omdat ik dacht dat pijn goed was! Nu weet ik wel beter. Ik pak het rustiger aan en vraag om hulp als ik denk dat het te zwaar is. Zitten en liggen gaat ook veel bewuster. Omdat mijn zenuwen nu niet meer verdoofd zijn, geeft mij lichaam het gewoon aan als ik verkeerd lig of zit. Nu ga ik zo ongeveer om de vier á vijf weken voor een behandeling en ik voel me er prima bij!

Ik kan iedereen die al heel lang met pijnklachten loopt, aanraden om te beginnen met BSR want je voelt je na een tijdje letterlijk en figuurlijk een beter mens!

– Els Rodenburg